Reklama

Dwa żywioły, dwie pasje: Ogień i woda

Wtorek, 24 czerwca 2014 (11:32)

Czy da się połączyć sport i pyszną kuchnię? Oczywiście! Ten program dowodzi, że silne fascynacje się przyciągają. Tak jak żagle i gotowanie. Lubicie aktywny tryb życia i zdrową dietę – to program dla Was!

Pomysł na „Dwa żywioły, dwie pasje” to wynik długoletniej współpracy i przyjaźni autorów programu – Pawła Pochwały, dziennikarza i żeglarza i Marcina Budynka, mistrza kulinarnego.

Siła przeciwieństw

Marcin Budynek przez wiele lat gotował w legendarnej już porannej „Kawie czy herbacie?”, którą prowadził Paweł. – Trudno byłoby zliczyć programy, które razem zrealizowaliśmy – mówi Paweł Pochwała. – Poza latami pracy łączy nas przeciwieństwo osobowości, jesteśmy jak Don Kichot i Sancho Pansa. Jednoczy też pasja do żeglarstwa i kuchni.

Aktywnie i zdrowo

Autorzy programu będą zachęcać widzów do żeglowania, które uprawiane nawet rekreacyjnie może stać się przygodą życia, i do stosowania nowoczesnej diety, czyli bilansowania codziennych posiłków. A czas wakacji doskonale się nadaje do tego, aby nauczyć się czegoś nowego i zrobić coś wyłącznie dla siebie – na przykład zmienić swoje złe nawyki żywieniowe.

– W naszym programie będziemy prezentować pyszne, zdrowe i smaczne posiłki oraz promować sport, który zmienia ludzi, zawsze na lepsze – zapowiadają autorzy magazynu.

Szlakiem jezior

Tego lata ekipa programu „Dwa żywioły, dwie pasje” przejedzie ponad 11 tysięcy kilometrów. Początek trasy – Augustów, nad Jeziorem Necko. Potem odwiedzą m.in. Puck, jedno z najważniejszych miejsc dla polskiego żeglarstwa, Tałty na Szlaku Wielkich Jezior, Gdynię oraz Dziwnów. – Podczas Mistrzostw Świata w żeglarskiej klasie Laser Radial, będziemy nad Zalewem Zegrzyńskim, a naszą żeglarsko-kulinarną podróż zakończymy we francuskim Breście na starcie samotnego rejsu dookoła świata kapitana Tomasza Cichockiego – zdradza nam dziennikarz.

Tropem pyszności

Gośćmi programu będą wybitni polscy żeglarze i kucharze, ale także regionalni producenci żywności, których w Polsce jest bardzo wielu, a to, co produkują jest na najwyższym poziomie. Przepisy kulinarne to domena Marcina Budynka.

– Nie będę liczył kalorii – zastrzega mistrz. – Zamierzam natomiast zwracać uwagę na dobór produktów, właściwy pod względem wartości odżywczych.

Na początek Augustów

W pierwszym odcinku „Dwóch żywiołów...” o swoim mieście opowiedzą Marek Twardowski i Adam Wysocki – mistrzowie świata w kajakarstwie, a gościem programu będzie Maciej Grabowski, gdynianin, trzykrotny olimpijczyk, który o małych łódkach wie wszystko.

Marcin Budynek przyrządzi sieję z kozim serem od pani Lubaszy Wojciechowskiej z Nowego Lipska producentki regionalnych przysmaków. Program startuje 14 czerwca o godz 11.15 w TVP Regionalna. Przewidziano 12 odcinków – premiera w każdą sobotę wakacji.

Joanna Bogiel-Jażdżyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozmaitości

Tele Tydzień

Reklama