Reklama

Grenlandia: Sekrety wyspy

Piątek, 24 stycznia 2014 (09:14)

Zastanawiali się Państwo kiedyś nad tym, co właściwie jedzą mieszkańcy pokrytej w 84 proc. przez lądolód Grenlandii? Bo przecież trudno wybrazić sobie, by były tam jabłka, pomarańcze i hamburgery...

Te same pytania zaprzątają głowę wytrawnego szefa kuchni Chrisa Coubrougha, który w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wyrusza w podróż po... no właśnie, uroczej, lecz tajemniczej Grenlandii.

Żyją tu renifery, piżmowoły, lemingi, niedźwiedzie, pieśce, wilki polarne, zające polarne, gronostaje, a także ptaki – pardwy, sowy śnieżne, edredony, gęsi i mewy.

W morzu bez trudu znajdziemy zaś łososie, dorsze, rekiny i mallotusy oraz duże ssaki, m.in. narwale, białuchy, morsy i foki.

Prawie wszystko można zjeść! Najpopularniejsze są wszakże potrawy ze specjalnie przyrządzanych krewetek. Chris przemierza największą wyspę świata, by zbadać, co jeszcze nadaje się na talerz i... jak właściwie to wszystko przygotować. Warto odbyć z nim tę wyprawę w nieznane!

MAM

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozmaitości

Tele Tydzień

Reklama