Reklama

Życie od kuchni: Terapia przez gotowanie

Czwartek, 28 marca 2013 (09:51)

Niezdrowa dieta, jedzenie w pośpiechu i niewłaściwe relacje w rodzinie. Z tym problemami rozprawią się prowadzący ten niezwykły program. A wszystko będzie się odbywać w... kuchni.

Zdjęcie

– Chcę przekonać naszych bohaterów, żeby zaczęli  bawić się gotowaniem – zapowiada Robert Sowa. /Mat. Prasowe
– Chcę przekonać naszych bohaterów, żeby zaczęli bawić się gotowaniem – zapowiada Robert Sowa.
/Mat. Prasowe

"Życie od kuchni” to nowy reality show telewizyjnej Dwójki, którego gospodarzami zostali: Małgorzata Ohme – ekspert w dziedzinie psychologii jedzenia, oraz restaurator – Robert Sowa.

Bohaterami programu są polskie rodziny, które różni w zasadzie wszystko: pochodzenie, wykształcenie, stan majątkowy, stan zdrowia oraz staż małżeński. Są tu i doświadczeni małżonkowie, i młodzi rodzice, aktywni zawodowo. Tym, co ich łączy, są przede wszystkim złe nawyki żywieniowe.

Diagnoza

Każda z rodzin będzie musiała nauczyć się nowego sposobu prowadzenia domu, zdrowego gotowania i samodyscypliny. Nowe zasady zmienią też relacje między domownikami. – Kuchnia jest miejscem, w którym wychodzi na jaw, jak bardzo relacje rodzinne są zaburzone, a brak stołu, przy którym można wspólnie zjeść, ale też porozmawiać, nie sprzyja poprawnym rodzinnym relacjom – mówi prowadząca show Magłorzata Ohme. I dodaje: Moja rola polega na postawieniu diagnozy rodzinie w oparciu o nawyki żywieniowe, finanse, estetykę miejsca, w którym się je i wzajemne relacje. Poznając rodzinę, staram się na początku podkreślić to, co w ich domu jest dobre. Wszystko, by wzmocnić ich w walce z tym, co złe. Jedzenie jest bardzo intymne. W kuchni, gdzie jest ciepło i ogień, rodzi się poczucie bezpieczeństwa, miłość oraz szacunek. Ważne, że razem

Zadaniem Roberta Sowy jest zadbanie właśnie o to, by jedzenie było zdrowe. Mistrz kuchni w każdym domu przeprowadzi szybki kurs gotowania, pokaże pomysłowe dania dostępne dla każdego.

– Chcę przekonać naszych bohaterów, żeby zaczęli bawić się gotowaniem. Nie ma większej przyjemności niż wspólne przygotowywanie posiłków, celebrowanie jedzenia i rozmowy przy stole o codzienności. A jeśli przy tym nasza kuchnia będzie zdrowa, lekka, tania i podana z miłością, to i nasze życie stanie się lepsze – mówi Robert Sowa.

W pierwszych odcinkach poznamy rodziny: Góreckich z Józefosławia, Skorupów z Torunia oraz Tesmerów z Gdyni. Jak Małgorzata Ohme rozprawi się z ich uwielbieniem dla fast foodów, słodyczy, coli, pizzy i chińskich zupek? Żywieniową rewolucję czas zacząć!

Beata Banasiewicz

Zdjęcie

Wspólne przygotowanie posiłków i celebrowanie jedzenia poprawi relacje w każdej rodzinie. /Mat. Prasowe
Wspólne przygotowanie posiłków i celebrowanie jedzenia poprawi relacje w każdej rodzinie.
/Mat. Prasowe

Zdjęcie

Prowadzący udowodnią, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie  ani trudne do przygotowania. /Mat. Prasowe
Prowadzący udowodnią, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie ani trudne do przygotowania.
/Mat. Prasowe

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozmaitości

Tele Tydzień

Reklama