Reklama

Robert Makłowicz gotuje w Szwecji

Sobota, 22 września 2012 (13:13)

Robert Makłowicz podróżuje po świecie, z pasją opowiadając o historii odwiedzanych miejsc i ich kulinarnych tradycjach. Za każdym razem z mistrzowską wprawą przygotowuje najlepsze przysmaki danego regionu. W pierwszych dwóch październikowych odcinkach „Makłowicz w podróży” przeniesiemy się do Szwecji.

Zdjęcie

Robert Makłowicz /fot  /MWMedia
Robert Makłowicz
/fot /MWMedia

Wizyta w drugim co do wielkości mieście Szwecji rozpocznie się od przeglądu asortymentu na porannej, hurtowej aukcji ryb i owoców morza w lokalnym porcie. Göteborg kocha ryby i oferuje je nawet w budkach z fast-foodem. 

Zdjęcie

/fot /materiały prasowe

W jednej z nich Robert zje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami. W centrum miasta trafi do słynnej restauracji Kometen, której szefuje wybitny szwedzki autorytet kulinarny, Leif Mannerström. W asyście gościa z Polski Leif przyrządzi marynowanego po szwedzku łososia gravlax, do którego zaproponuje kawior. Na takie przysmaki nie mogli liczyć dawni marynarze, o czym Robert przekona się wstępując na pokład repliki VIII-wiecznego statku Götheborg, cumującego w porcie.

Na koniec Makłowicz odwiedzi restaurację rybną w miejskiej hali targowej i... muzeum szwedzkiej motoryzacji.

Pierwszą część wyprawy Roberta Makłowicza do Szwecji zobaczymy w niedzielę, 7 października o godz. 11:25 w programie "Makłowicz w podróży" na antenie TVP 2.

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozrywka

Reklama